اگرچه منطقه شینگن اصطلاحی رایج در ایران است اما در واقع باید از آن با لفظ منطقه شنگن نام برد. کشورهای اتریش، بلژیک، جمهوری چک، دانمارک، استونی، فنلاند، فرانسه، آلمان، یونان، مجارستان، ایسلند، ایتالیا، لتونی، لیتوانی، لوکزامبورگ، مالت، هلند، نروژ، لهستان، پرتغال، اسلواکی، اسلوونی، اسپانیا، سوئد، سوئیس و لیختن اشتاین ۲۶ کشور عضو پیمان شینگن محسوب میشوند.
این منطقه که در وب سایت رسمی شینگن از آن با عناوینی همچون بزرگترین منطقه بدون نیاز به پاسپورت جهان نیز یاد شدهاست، در سال ۱۹۸۵ پس از پیمانی با همین نام (در کشور لوکزامبورگ) بین ۲۲ کشور عضو اتحادیه اروپا و ۴ کشور عضو انجمن تجارت آزاد اروپا (EFTA) شکل گرفت و محدودهای به مساحت ۴،۳۰۰،۰۰۰ کیلومتر مربع و جمعیتی ۴۲۰ میلیون نفری را در بر میگیرد.
فهرست کشورهایی که برای ورود به منطقه شینگن نیاز به ویزا دارد را در اینجا ببینید.
برای ورود به منطقه شنگن نیاز به ویزای شینگن (Schengen Visa) دارید. این ویزا ورود به ۲۶ کشور عضو این پیمان را جواز میدهد و دارنده این ویزا خواهد توانست برای مدت زمان و شرایطی مشخص به هریک از کشورهای عضو پیمان شینگن سفر کنند. ماهیت و هدف از سفر متقاضی تعیین کننده نوع و مدت زمان ویزای شینگن خواهد بود. به بیان دیگر اینکه هدف از سفر شما شرکت در تور گردشگری است یا انجام فعالیتی تجاری و یا صرفا توقف چند ساعته در یکی از کشورهای عضو، نوع ویزا و مدت اعتبار آن را تعیین خواهد کرد.
ویزای شینگن میتواند توسط هر یک از کشورهای عضو این پیمان صادر شود و با رعایت برخی قوانین، دارنده آن میتواند در مدت زمان اعتبار ویزا بدون مشکل در هر یک از کشورهای منطقه شینگن تردد نماید.
بسته به نوع ویزای شینگن متقاضی هدف و ماهیت سفر،تعیین میگردد. نوع این ویزا از طرفی مدت اعتبار این ویزا را تعیین خواهد کرد. بنابراین انواع ویزای شینگن تعیین کننده نحوه و شرایط ورود شما به یک یا چند کشور حوزه شینگن خواهد بود. این ویزا به ۳ دسته کلی تقسیم بندی میشوند:
۱- ویزای اتحادیه شینگن
ویزای اتحادیه شینگن در واقع همان ویزای گردشگری اروپا است. دارنده این ویزا اجازه دارد هر ۶ ماه یکبار به مدت حداکثر ۹۰ روز به کشورهای عضو اتحادیه شینگن سفر کرده و در آن اقامت داشته باشد.
بر اساس هدف متقاضی از سفر به هر یک از کشورهای عضو پیمان، ویزای اتحادیه شینگن به ۳ دسته ویزای A, B, C تقسیم میشوند که طبعا یکی از آنها به متقاضی تعلق میگیرد.
۱-۲ ویزای شینگن نوع B
ویزای نوع B نیز نوعی ویزای ترانزیتی است که الصاق آن به پاسپورت، به فرد اجازه خواهد داد تا ظرف حداکثر ۵ روز از خاک کشوری در منطقه شینگن عبور کنید.
۱-۳ ویزای شینگن نوع C
ویزای نوع C در واقع ویزای کوتاه مدت برای سفر به حوزه شینگن است و فرد مجاز است در طول زمانی که هنگام دریافت این نوع ویزا مشخص میشود، در کشورهای عضو اتحادیه شینگن اقامت داشته باشد. ویزای نوع C خود بسته به اهداف سفر و شرایط متقاضی به ۳ دسته تقسیم بندی میشوند:
- ویزای سینگل شینگن یا ویزای یک بار ورود
- ویزای دوبار ورود شینگن
- ویزای مولتیپل شینگن یا ویزای چند بار ورود
۱-۳-۱ ویزای سینگل شینگن یا ویزای یک بار ورود
ویزای سینگل شینگن (Single-entry) تنها برای یک بار ورود به یکی از کشورهای حوزه شینگن اعتبار دارد و به محض خروج از منطقه شنگن، اعتبار ویزای فرد فارغ از اینکه مدت زمان آن به پایان رسیده یا نه، منقضی خواهد شد.
۱-۳-۲ ویزای دوبار ورود شینگن
ویزای دوبار ورود شینگن در بسیاری از موارد شرایط و الزاماتی مشابه با ویزای یک بار ورود دارد با این تفاوت که فرد دارنده این ویزا اجازه دارد دو بار به کشوری در ناحیه شینگن وارد شود. البته شرایط و محدودیتهای زمانی نیز برای این فرصت ۲ بار ورود وجود دارد.
۱-۳-۳ ویزای مولتی شینگن یا ویزای چند بار ورود
ویزای مولتی شینگن یا (Multiple-entry) به فرد اجازه میدهد بدون محدودیت و به دفعات وارد یکی از کشورهای حوزه شینگن شده و آن را ترک کند. تنها محدودیت ویزای مولتی شینگن به بازه زمانی آن باز میگردد. بدان معنی که این ویزا اقامت و تردد در منطقه شنگن را به مدت ۹۰ روز به ازای هر ۶ ماه از سال جواز خواهد داد. این محدودیت زمانی ۹۰ روزه به محض ورود دارنده ویزای مولتی شینگن به هریک از کشورهای این حوزه محاسبه خواهد شد.
۲- ویزای اعتبار محدود منطقهای شینگن
ویزای LTV شینگن نوعی ویزای موقت است که بنا بر دلایلی ویژه و اضطراری و با شرایطی خاص صادر میشود. شرایطی اضطراری همچون دلایل انسان دوستانه یکی از رایجترین موارد برای صدور ویزای اعتبار محدود منطقهای شینگن محسوب میشوند. الصاق این ویزا در گذرنامه بدان معنی خواهد بود که فرد مجاز است تنها به همان کشوری که از آن ویزا دریافت کرده است یا در چند کشور محدود دیگر ناحیه شینگن که در زمان اخذ ویزا مشخص شده تردد نماید و اجازه ورود به دیگر کشورهای حوزه شینگن را نخواهد داشت. یکی دیگر از مواردی که عموما صدور این نوع ویزا را موجب میشود به نحوه تعامل با پناهندگانی باز میگردد که بدون مدارک معتبر وارد منطقه شینگن شدهاند.
۳- ویزای ملی و یا ویزای نوع D شینگن
ویزای ملی شینگن (National Visa) که به ویزای نوع D شینگن نیز معرف است اختصاصا برای افرادی صادر میشود که برای تحصیل، کار و یا اقامت دائم میبایست در یکی از کشورهای این منطقه اقامت داشتهباشند. به بیان دیگر، ویزای ملی شینگن برای افرادی صادر خواهد شد برای هدفی خاص (همچون بیزینس و یا تحصیل) و برای مدت زمانی طولانی نیاز به اقامت در یکی از کشورهای اروپایی دارند و پس از اتمام مدت مشخص شده، به کشور خود بازخواهند گشت. بر این اساس میتوان ویزای نوع D شینگن را به دو دسته سینگل و مولتی تقسیم بندی کرد.
۳-۱ ویزای نوع D شینگن – سینگل
ویزای ملی شینگن میتواند در مواردی همچون افرادی که با هدف استفاده از خدمات درمانی قصد اقامت محدود برای دورهای تعیینشده در یکی از کشورهای عضو ناحیه شینگن را دارند و پس از آن به کشور خود بازخواهند گشت، به صورت یک بار ورود صادر شود.
۳-۲ ویزای نوع D شینگن – مولتی
اما با ویزای چند بار ورود نوع D، فرد بدون نیاز به اخذ هرگونه ویزای دیگری در اروپا اجازه دارد بدون محدودیت به تمامی کشورهای حوزه شینگن سفر کند. افراد زیر میتوانند برای این نوع از ویزا اقدام نمایند:
- دانشجویان بینالمللی که درصدد آغاز تحصیل در یکی از مقاطع تحصیلی در کشورهای عضو شینگن را دارند. برای این افراد ویزای یک ساله صادر میشود که قابلیت تمدید است.
- دانشجویان خارجی که برای پیگیری پروژههای تحقیقاتی تحت شرایط خاص و برای مدتی مشخص به کشوری در حوزه شینگن سفر میکنند.
- پروژه و یا فعالیتهای علمی و آموزشی در یک مرکز تحقیقاتی یا موسسه معتبر آموزشی در هریک از کشورهای حوزه شینگن. این ویزا البته با بررسی دقیق سوابق علمی فرد و اعضای خانوادهاش صادر میشود.
- افراد متخصصی که به منظور به اشتراک گذاشتن تخصص خود به کشوری در منطقه شینگن سفر میکنند. ورزشکاران، هنرمندان یا هر حرفه تخصصی دیگری در این دسته بندی قرار میگیرند.
- موارد اضطراری همچون شرایط حاد پزشکی که فرد نتواند برای مدت مشخصی منطقه شینگن را ترک نماید.
شرایط اخذ ویزای شینگن در واقع بدان معنی است که آیا متقاضی شرایط و معیارهای لازم برای درخواست این ویزا را دارا است یا خیر. سفارت خانه هر کشور اروپایی شرایط خاص خود را برای صدور ویزا دارد اما در بسیاری از موارد شرایط اخد ویزا در کشورهای این منطقه مشابه است. مهمترین مواردی که کارشناسان اجرایی گروه مسیرطلایی آریا با هدف بررسی شرایط متقاضی برای اخد ویزای شنگن چک میکنند عبارتند از:
البته این بررسیها طبعا با هدف افزایش شانس متقاضی برای ویزا شدن صورت میگیرد و در بسیاری موارد اساسا منعی برای درخواست ویزا شینگن وجود ندارد. برای مثال متقاضی مجردی که کمتر از ۳۰ سال سن دارد و تا کنون به هیچ کشور اروپایی سفر نکرده است و از سوی دیگر مدارک مالی چندان قانع کنندهای نیز ارائه ندادهاست، اگرچه مشکلی برای درخواست این ویزا ندارد اما شانس ویزا شدن این درخواست بسیار پایین است. بنابراین بررسی شرایط برای بالا بردن درصد موفقیت است.
مهمترین موضوع در مراحل درخواست ویزای شینگن، وقت سفارت است. بنابراین توصیه کارشناسان دپارتمان ویزا و وقت سفارت گروه مسیرطلایی آریابه متقاضیان محترم ویزای شینگن این است که پیش از پر کردن فرمهای مربوطه و تکمیل مدارک برای تعیین وقت سفارت اقدام نمایند. مراحل درخواست این ویزا به شرح زیر است:
مدارک مورد نیاز شاید مهمترین بخش برای درخواست این ویزا باشد، زیرا پیش از مصاحبه این مدارک شماست که معرف شما خواهد بود. به بیان دیگر همین مدارک ارائه شده توسط متقاضی سرنوشت ویزا شدن و یا ریجکت درخواست وی را تعیین میکند.
در پی مدارک مورد نیاز برای درخواست ویزای شینگن را با هم مرور میکنیم:
تمام مدارک باید به زبان مورد درخواست سفارت ترجمه شوند و در روز انگشت نگاری توسط متقاضی به سفارت تحویل داده شوند. قطع عکسها باید اندازه ۳٫۵ در ۴٫۵ سانتی متر باشد. پاسپورت متقاضی نباید کمتر از ۳ ماه اعتبار داشته باشد و ارائه پاسپورتهای قبلی نیز الزامی است. حداقل پوشش بیمه مسافرتی برای ویزای شینگن ۳۰ هزار یورو است.
در خصوص مدت اعتبار ویزای شینگن باید به یک بحث مهم توجه داشت و آن اینکه کدی اختصاصی برای مسافرتهای هر فرد وجود دارد که نشان دهنده تعداد دفعات مجاز تردد وی در این مدت ۹۰ روزه است. برای مثال فردی که کد مالتیپل شینگن در ویزای وی ثبت شده باشد، میتواند ۹۰ روز اقامت مجاز خود در حوزه شنگن را در یک نوبت ۳ ماهه به پایان برساند یا این فرصت ۹۰ روزه را تقسیم کرده و در چند بار ورود از آن استفاده کند.
این در حالیست که اگر کد سینگل در ویزای شینگن فردی درج شده باشد، حتی در صورتی که تنها ۱ روز در منطقه شینگن اقامت داشته و اروپا را به هر دلیلی ترک کند و از اعتبار ۱۸۰ روزه ویزای وی نیز زمان بسیاری باقی مانده باشد، برای برای ورود مجدد به منطقه شینگن باز دیگر برای ویزا اقدام کند و تا زمان صدور ویزای جدید حق ورود به هیچ یک از کشورهای این منطقه را نخواهد داشت.
به چند نکته مهم دیگر نیز در خصوص این ویزا در ادامه اشاره میکنیم:
-
برای درخواست ویزای شینگن از سفارت اتریش تمامی مدارک میبایست به زبان آلمانی ترجمه شود
-
همراه داشتن ۶۰ یورو در روز مصاحبه الزامی است
-
پس از صدور ویزا ضمانت نامه ۵۰ میلیون تومانی به ازای هر نفر دریافت خواهد شد
-
در صورت ویزا نشدن درخواست، مبلغی بابت هزینههای جاری کم شده و مابقی مبلغ بازپرداخت خواهد شد
رد شدن ویزا آن هم در آستانه تعطیلات و سفر شاید بدترین خبر ممکن برای هر کسی باشد. رد شدن یا ریجکت ویزای شینگن دلایل متعددی میتواند داشته باشد که برای هر پرونده متفاوت خواهد بود اما بدترین اتفاقی که بعد از ریجکت میافتد این است که متقاضی دست کم برای مدت ۶ ماه نمیتواند از هیچ سفارت اروپایی دیگری برای دریافت ویزای شینگن اقدام نماید.
نکته مهم در این بین این است که هیچ فرد حقیقی و حقوقی نمیتواند ویزا شدن درخواست شینگن را تضمین کند! تنها کاری که میتوان انجام داد اعتماد به موسسات معتبر و با سابقه در این رابطه است تا با دقت و حساسیت بالا و با تکیه بر دانش به روز و تجربیات موجود، شانس صدور ویزا را به حداکثر برسانند.
وب سایت رسمی شینگن مهمترین دلایل رد شدن این ویزا را به شرح زیر عنوان کرده است:
-
مدارک جعلی؛ تحت هیچ شرایطی با مدارک جعلی برای ویزای شینگن اقدام نکنید چون در ۹۹ درصد مواقع درخواست شما رد خواهد شد.
-
فعالیتهای مجرمانه در گذشته و یا در حال حاضر
-
گذرنامه مخدوش و یا آسیب دیده
-
توضیحات نا کافی در مورد دلایل سفر
-
گذرنامه نا معتبر (پاسپورتی که در زمان درخواست از اعتبار آن کمتر از ۳ ماه مانده باشد)
-
نامه مرجع نا معتبر
-
عدم ارائه هدف مشخصی از سفر
-
عدم اثبات تمکن مالی برای سفر
-
ارائه گواهی گواهی تولد و یا ازدواج نا معتبر
-
بیمه نامه نا معتر مسافرتی
-
ناتوانی در ارائه مدارک اسکان
-
وضعیت نامطلوب ویزای شینگن؛ مواردی همچون برنامه سفر غیر منطقی میتواند به ریجکت ویزای شما بیانجامد.